Dagens luncher i Falun

Dagens luncherFalun17/4vecka 15

Luncha i Falun och njut av traditionell kokkonst

Världsarvet Falun är så mycket mer än det kända hålet i marken, Falu Gruva. Själva staden hänför sina besökare med historiska rödmålade kvarter och charmerar med den pittoreska bergsmansbygden. Här finns verkligen något för alla åldrar och intressen, för att inte tala om de fantastiska möjligheterna att upptäcka nya smaker eller utveckla företaget under en inspirerande affärslunch.

Vill man njuta av en lunch i sann Falu-anda är Hammars restaurang ett ypperligt alternativ. Sedan februari 2015 drivs verksamheten av Johnny Larsson vars vision är att alla skall få njuta av närproducerad och vällagad mat. Därtill strävar man efter att alla rätter skall vara såväl laktos som glutenfria, ett extra stort plus för de med känslig mage. Råvarorna som används levereras bland annat av det lokala Siljans Chark och själva utrymmet finns i en byggnad vars anrika historia sträcker sig till år 1776. Att byggnadsminnet Hammars är ett måste för den som besöker Falun är således ingen överdrift.

Är man sugen på en smakrik lunch kan man med fördel söka sig till Dalasalen som finns beläget i före detta Dalregementets matsal. Trots omfattande renoveringar har man lyckats bibehålla en gedigen atmosfär i den fantastiska miljön och förutom den dagliga lunchen ordnas allt från bröllop till konferenser i de fabulösa utrymmena. Det är dock lunchen som satt Dalasalen på kartan eftersom 400-500 personer dagligen kommer för att njuta av den. Lunchen består av en färgglad buffé med varierande salladsbord, en fiskrätt och en kötträtt.

Önskar man äta ute en kväll i Falun lönar det sig att boka bord hos Rådhuskällaren. Den storartade à la carte-menyn innehåller smaker från förr och de faktorer som står i centrum är såväl det naturliga som det traditionella. Även om man fokuserar på gamla nordiska metoder och smaker är Rådhuskällaren ett modernt svenskt kök vars kockar gör underverk. All mat görs från grunden och man kombinerar nya metoder med gammelsvenska ingredienser där huvudråvaran lyfts fram. För att nämna exempel på några delikata rätter tåls renrostbiff, siljansregnbåge och Kalix löjrom att nämnas.

Gastronomiska läckerheter hittas runt varje hörn i Faluns centrum. Förutom de mer traditionella restaurangerna finns otaliga alternativ att välja mellan för den som vill unna sig utemat. Sushi Lovers exempelvis är en förträfflig sushirestaurang som bjuder på både dagens lunch och möjlighet att hämta mat. Åsgatans bröd däremot är ett personligt litet bageri i hjärtat av Falun varifrån man kan köpa nybakat bröd för att sätta pricken över i:et på affärslunchen.